2021 kültür ve sanatla dolu geçti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kültürel etkinliklerinin yanı sıra konservatuvar aracılığıyla sanat eğitimi verdiği Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü, 2021 yılında birbirinden önemli hizmetlere imza attı.

2021 kültür ve sanatla dolu geçti
  • Sanat
  • 01/01/2022 8:30 am
  • 0
  • 193

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kültürel etkinliklerinin yanı sıra konservatuvar aracılığıyla sanat eğitimi verdiği Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü, 2021 yılında birbirinden önemli hizmetlere imza attı. Etkinlik ve eğitimlerde, pandemi dönemindeki yeni normal kuralları titizlikle uygulandı. Yıl içinde konserlerden gösterilere, yaz etkinliklerinden söyleşilere kadar birçok faaliyet gerçekleştirilerek vatandaşlara ücretsiz kültür ve sanat hizmetleri sunuldu.

 

KOCAELİ ANSİKLOPEDİSİ İLE 2021’E ADIM ATTIK

Geçtiğimiz yılın ilk kültürel etkinliği, kent hafızamıza yönelik projelendirilen Kocaeli Ansiklopedisi oldu. Kocaeli şehir tarihçiliğinin temellerini atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bilginin en büyük zenginlik olduğu anlayışından yola çıkarak Kocaeli Ansiklopedisi’ni hayata geçirmek için yılın ilk günlerinde kolları sıvadı. Bu kapsamda tarihçi ve akademisyenlerin gözetiminde Danışma Kurulu oluşturuldu ve Kocaeli Ansiklopedisi’ni hayata geçirecek çalışmaların adımları atıldı. Kocaeli Ansiklopedisi, şehrin ve yörenin tarihi, kültürü ve uygarlık değerlerinin bir bütün halinde ele alınmasına olanak sağlayacak. Kocaeli Ansiklopedisi ile ilgili akademik çalışmaların 2022 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.

 

ONLİNE KONSERLER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Yılın ilk aylarında pandemi koşulları nedeniyle konserler online olarak gerçekleştirildi. Bu kapsamda Barış Manço ve Aşık Veysel gibi önemli sanatçılar için Büyükşehir Belediyesi, Youtube kanalı üzerinden anma konserleri düzenledi. Barış Manço ve Aşık Veysel vefat yıldönümlerinde kendi eserlerinden oluşan konserlerle anıldı.

 

DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE ANLAMLI KONSER

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, yine Youtube üzerinden, “Kadınlara Emanet Şarkılar” konseri düzenledi. Konserde, eserleriyle Türk Musikisine yön vermiş kadın bestekârların unutulmaz eserleri seslendirildi. Eserlerin seslendirilmesinden önce hikâyesi olan şarkılar, Şehir Tiyatroları sanatçısı Fatih Sevdi tarafından anlatıldı. Konservatuvar Şube Müdürlüğü ayrıca Türk Sanat Müziğinin en sevilen şarkılarını seslendirdi. “Gönülden Nağmeler” konseri 4 Haziran Cuma akşamı Youtube üzerinden yayınlandı.

 

İSTİKLAL MARŞIMIZI 12 İLÇEDE 12 ÇALGI İLE SESLENDİRDİK

Mart ayı içinde,  İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü son derece anlamlı bir etkinlikle kutlandı. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü eğitmenleri, Kocaeli’nin 12 ilçesinde, kendi çaldıkları 12 çalgı ile İstiklal Marşımızı seslendirdi. Büyükşehir Belediyesi Youtube kanalı üzerinden 12 Mart Cuma gününün sabahında gerçekleştirilen etkinlik, büyük beğeni gördü. Marşın çalmasıyla birlikte vatandaşlar, beğenilerini Türk Bayrağı simgeleri ve alkışlarla ortaya koydu.

 

BAŞKAN BÜYÜKAKIN KİTAP DOSTLARIYLA BULUŞTU

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın29 Mart-04 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kütüphane Haftası nedeniyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Halk Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Halk Kütüphanesi’ni aktif olarak kullanan ve en fazla kitap okuyan vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Büyükakın, kitap okumanın önemi ve insan hayatına olan katkıları konusunda kitapseverlerle sohbet etti.

 

RAMAZAN’I ENDERUN TERAVİH PROGRAMI İLE KARŞILADIK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi,  Ramazan ayı öncesinde “Ramazan Karşılama” adıyla anlamlı bir program hazırladı. Bu kapsamda, 13 Nisan 2021 Salı günü başlayan mübarek Ramazan ayı öncesinde “Anlatımlı Enderun Teravih” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Dini Musiki Topluluğu, Cumhur Müezzinliği, Enderun İlahileri ve Enderun Usulü Teravih’in farklı makamlarda icrasına yönelik bir konser verdi. Yüreklere taht kuran program, Ramazan ayının güzelliğine anlam kattı.

 

DUAYA DAVET RAMAZANLA BAŞLATILDI

15 Temmuz hain darbe girişiminde canlarını vatan ve demokrasi için veren şehitlerimiz için başlatılan “Bir Yasin de Sen Oku Duaya Davet” çağrısı 2021 yılında da devam etti. 2021 yılında beşincisi gerçekleştirilen organizasyon için duaya davet çağrısı, manevi değeri her yönden yüksek, mübarek Ramazan ayının ilk gününde başlatıldı.

 

EDEBİ HAYAT OKUMALARI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Edebi Hayat Okumaları Projesi’nin sınavı 12 Haziran Cumartesi günü yapıldı. Kocaeli’nin 12 ilçesinde ve eş zamanlı olarak gerçekleştirilen projeye öğrenciler ilgi gösterdi. Öğrenciler proje kapsamında, Türk Edebiyatının iki önemli ismi Yunus Emre ve Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinden oluşan sorulara cevap verdi. 

 

YAZ ETKİNLİKLERİ KENTE NEŞE KATTI

Büyükşehir, yaz ayları boyunca, 12 ilçede konserlerden, sokak eğlencelerine kadar geniş kapsamlı kültür ve sanat etkinlikleri düzenledi. “Kocaeli’nde Yaz Neşesi Sen de Gel” sloganıyla düzenlenen etkinlikler, yaz ayları boyunca kentin park, bahçe, sahil şeridi ve açık alanlarında devam etti. Yaz etkinliklerinde, Haluk Levent, Ece Seçkin, Emre Altuğ ve Buray gibi birbirinden önemli sanatçılar vatandaşlarla buluşarak, konserler verdi. Büyükşehir Belediyesi etkinliklerde pandemi döneminde zor günler geçiren yerel müzisyenleri unutmadı. Yaz Etkinlikleri kapsamında Kocaelili yerel müzisyenler sahne alarak, ayrı kaldıkları seyircileriyle buluşma imkânı yakaladı.

 

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİMİZİ ANDIK

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe girişiminin 5. yıldönümünde binlerce Kocaelili Milli İrade Meydanı’na akın ederek darbeye, darbecilere geçit vermeyeceklerini yine hep bir ağızdan haykırdı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, Kocaeli Valiliği ve ÖNDER işbirliğinde, vatan ve demokrasi mücadelesi için canlarını veren tüm şehitlerimiz için başlattığı “Bir Yasin de Sen Oku Duaya Davet” çağrısı vatandaşlardan büyük ilgi gördü. 15 Temmuz şehitleri için okunan 277 bin Yasin-i Şerifin duası yapıldı.

 

BALIK FESTİVALİ DÜZENLENDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 13.’sünü düzenlediği Karamürsel Balık Festivali’ni ünlü sanatçı Gökhan Tepe’nin katılımıyla gerçekleştirdi. Türk pop müziğinin sevilen ismi Gökhan Tepe, birbirinden güzel parçaları ile Karamürsel’i adeta salladı.

 

ZAFER BAYRAMIMIZI COŞKUYLA KUTLADIK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesindeki en önemli dönüm noktalarından biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı düzenlediği etkinlik ve konserlerle kutladı. Sevilen sanatçılar; Tuğçe Kandemir, Koray Avcı ve Kıraç, Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında sahne aldı. Seka Park ve Gebze Metin Oktay Stadının ev sahipliği yaptığı konserlere vatandaşlar adeta akın etti.

 

15. KEZ SEVGİDE BULUŞTUK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Cem Vakfı ile Alevi vakıf ve derneklerinin destekleriyle,  her yıl Muharrem ayı içinde düzenlediği Sevgide Buluşalım etkinliğinin bu yıl 15. gerçekleştirdi. Etkinlik pandemi kuralları çerçevesinde açık havada düzenlendi. Seka Park Uçurtma Tepesi önündeki Sevgide Buluşalım Etkinliğine çok sayıda vatandaş katıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, anlamlı etkinliğine katılan canlarla, tüm dünyaya birlik ve beraberlik mesajları gönderdi. Sanatçı Sabahat Akkiraz da en güzel deyişlerini canlar için seslendirdi.

 

ROMAN KARDEŞLERİMİZİ UNUTMADIK

2021 yılında kentin önemli değerleri arasında yer alan Roman vatandaşlar unutulmadı. Ekim ayının başında Roman Toplu Sünnet ve Nikâh Şöleni düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi tarafından sünnet ettirilen çocuklar için Kocaeli Fuarı içinde eğlenceli etkinlikler gerçekleştirildi.  3 Ekim Pazar günü ise Kocaeli Roman Toplu Nikâh Şöleni yapıldı. Şölen kapsamında, 50 çift, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın kıydığı toplu nikâh ile dünya evine girdi. Aynı günün akşamında çiftler için çifte konser düzenlendi. Sevilen sanatçılar Tarık Mengüç ve Niran Ünsal en güzel şarkılarını Seka Park Uçurtma Tepesi önünde Roman çiftler için seslendirdi.

 

ROMAN ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Romanlarla ilgili hizmetler bununla sınırlı kalmayarak akademik boyuta taşındı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 23 Ekim Cumartesi günü Türkiye’deki Roman Derneklerinin katılımıyla geniş kapsamlı bir Çalıştay düzenledi. Çalıştay’da, Romanların, eğitim, istihdam, barınma, sağlık ve sosyal hizmetler alanında yaşadıkları sorunlar ve buna yönelik çözüm önerileri akademik ortamda masaya yatırıldı.

 

10 KASIMDA ATAMIZI SEVDİĞİ ŞARKILARLA ANDIK

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 83. Yıldönümünde sevdiği şarkılarla anıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı eğitmenlerinden Tuğçe Erenci ve Neşe Sarısözen Adalı, Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan bir repertuarla 10 Kasım Çarşamba akşamı konser verdi.

 

KOCAELİ TÜRKÜLERİ 2 ALBÜMÜ ÇIKTI

Yılın belki de en kıymetli kültürel etkinlikleri arasında Kocaeli Türküleri 2 Albümü’nün çıkışı yer aldı. Albümün tanıtımı için 13 Kasım Cumartesi akşamı Kocaeli Yerel Kültür Gecesi düzenlendi. Sanatçılar Şükriye Tutkun ve Turgay Başyayla, Kocaeli Türküleri-2 Albümündeki yer alan 12 türküyü, yöresel Kocaeli kıyafetleri içinde seslendirdi. Tanıtım gecesinde, Kocaeli kültürünü gözler önüne seren Kocaeli Yerel Kültür Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi.

 

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLANDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenlik ünvanının verilişinin 93. Yıldönümü ve 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle iki ayrı etkinlik düzenledi. İlk olarak, 22 Kasım Pazartesi akşamı sevilen sanatçı Kubat en güzel türkülerini, Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde, öğretmenler için seslendirdi. Öğretmenler Günü olan 24 Kasım Çarşamba akşamı ise öğretmenler son dönemin en sevilen stand-upçıları arasında yer alan Doğu Demirkol gösterisi ile eğlendi. Sevilen stand-upçı tek kişilik gösterisinde yaptığı esprilerle öğretmenlere neşeli ve unutulmayacak bir akşam yaşattı. Gösteriyi öğretmenlerle birlikte Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın da izledi.

 

AŞKIN SESİ YUNUS EMRE

Yılın son etkinlikleri ise adeta gönüllere taht kurdu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 12 Aralık Pazar akşamı, Yunus Emre’nin vefatının 700’ncü yıl dönümü ve UNESCO’nun 2021 yılını Yunus Emre Yılı olarak belirlenmesi kapsamında özel bir etkinlik düzenledi. “Aşkın Sesi Yunus Emre” konulu özel etkinlikte, Opera Sanatçısı Hakan Aysev ve Türk Müziğinin güçlü seslerinden Yaprak Sayar, şef Tuluğ Tırpan yönetimindeki koro İle Yunus Emre’nin şiirlerinden oluşan besteleri seslendirdi. Usta tiyatro sanatçısı Yetkin Dikinciler ise, lirik anlatımıyla Yunus Emre’nin hayatı ile evrensel kardeşlik ve hoşgörü dilini seyirciye aktardı.

 

YAD-I MEVLANA İLE MEVLANA GELENEĞE UYGUN OLARAK ANILDI

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vuslatının 748. yıldönümünde ise 15 Aralık Çarşamba akşamı yine  özel bir anma etkinliği düzenledi. “Yad-ı Mevlana”(Sema Mukabelesi) özel anma etkinliği Uluslararası Mevlana Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştirildi. Hz. Mevlana, aslına ve geleneğe uygun şekilde anıldı.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ