2021 verilerinde pandemi etkisi: DE-CIX İnternet Değişim Noktaları’ndaki veri trafiği 38 eksabaytı aştı

Dünyanın lider İnternet Değişim operatörü DE-CIX, 2021'de gerçekleşen veri trafiğinde önemli bir artış gözlemledi.

2021 verilerinde pandemi etkisi: DE-CIX İnternet Değişim Noktaları’ndaki veri trafiği 38 eksabaytı aştı

Dünyanın lider İnternet Değişim operatörü DE-CIX, 2021'de gerçekleşen veri trafiğinde önemli bir artış gözlemledi. 2021 yılında dünyanın dört bir yanındaki DE-CIX İnternet Değişim Noktaları’nda toplam 38 eksabayttan fazla veri değişimi oldu. 38 eksabayt, her biri 128 GB depolama alanına sahip 300 milyondan fazla akıllı telefonun depolama kapasitesine ya da küçük bir şehirde yaşayan tüm insanların yaşamları boyunca HD kalitesinde video stream izlemeleri durumunda tüketilen veri hacmine eşit.  Önceki yıl ve Covid-19 pandemisinin başlangıcı ile karşılaştırıldığında, veri trafiği yaklaşık yüzde 20 arttı. 2020 yılında ise toplam veri trafiği (giriş-çıkış) 32 eksabayttı.

Frankfurt'taki İnternet Değişim Noktası’nda video konferanslar sonucu oluşan veri trafiği, özellikle yılın ilk aylarında ve karantina dönemi ile bir araya gelme kısıtlamaları bitene kadar oldukça kadar yüksekti. Ancak enfeksiyon oranlarının düşmesi ve tatil zamanında, veri trafiği neredeyse yılın başındakinin yarısı kadardı. Netflix, Disney Plus, Amazon Prime Video ve diğerleri aracılığıyla yapılan video streaming için de benzer bir tablo söz konusu oldu. Oyun trafiği için ise durum farklıydı: Yılın son aylarında yeni zirveler görüldü.

DE-CIX Türkiye’de mevcut veri trafiği 300 Gbit: Pandemi öncesine göre veri trafiğinde yaklaşık 130 artış

DE-CIX Türkiye Bölge Direkörü Bülent Şen, DE-CIX Türkiye’nin veri trafiğinde kaydettiği artışla ilgili şu bilgileri verdi: “Pandemi döneminden bu yana yani 2020 yılının Şubat ayından bugüne veri trafiği Türkiye’de yaklaşık yüzde 130 seviyesinde arttı. Bu artışta pandeminin hem iş hem de iş hayatında gündelik yaşamımıza kattığı dijital dönüşümün etkisi büyük elbette. Ocak 2021’den bu yana ise veri trafiğinde yüzde 20 artış oldu ve bugün DE-CIX Türkiye’de oluşan mevcut veri trafiği  300 Gbit’i aştı. Beklentim bu büyümenin katlanarak devam edeceği yönünde” 

DE-CIX Global Ürün ve Araştırma Direktörü Dr. Christoph Dietzel, "Genel olarak global veri trafiği, pandeminin patlak vermesi ve 2020'de rekor kırmasının ardından 2021'de yüksek bir seviyede ilerledi ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor" diyor ve ekliyor "Video konferans ile evden çalışma ve video streaming & online oyun ile birlikte ev eğlencesi gibi kavramlar günlük yaşamda oldukça yer edindi ve veri trafiğinde  büyüme devam edecek."

2021'de kaydedilen 29 eksabayttan fazla veri trafiği, saniyede yaklaşık 11 terabit (Tbps) veri değişimi ve 1100'den fazla bağlantılı ağ ile DE-CIX Frankfurt, dünyanın en büyük İnternet Değişim Noktaları’ndan biri. DE-CIX şu anda dünya çapında tek başına veya çeşitli işbirliği ve ortaklık modelleriyle toplam 32 kapasiteye varan İnternet Değişim Noktalarını yönetiyor.

38 eksabayt’ın büyüklüğüne dair bazı bilgiler:

  • Verilerin aktarım hızı, terabit/saniye (Tbps) olarak belirtilir.
  • Saniyede 1 terabit 10³ Gbit/s, 106 Mbit/s, 109 kbit/s veya 1012 bit/s veya 1.000.000.000.000 bit/s'dir.
  • 8 Terabit = 1 Terabayt (TB) ve 1.000.000 TB = 1 Eksabayt (EB)
  • 38 eksabayt, 300 milyondan fazla akıllı telefonun (her biri 128 GB depolama alanına sahip) depolama kapasitesine denk gelir. Bu sayıda akıllı telefonu uçtan uca yerleştirirseniz, dünyada ekvator çevresinde tam bir tur yapar. 
  • 38 eksabayt, yaklaşık 1,5 milyon yıl süren HD kalitesinde bir video streaming veri hacmidir. Bu da yaklaşık 18.000 nüfusu olan küçük bir şehrin, her sakininin tüm yaşamı boyunca HD video akışı streaming yapması durumunda tüketeceği veri hacmine tekabül eder.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ