Aloe Vera Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Aloe Vera Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

İnsanlar kelimenin tam anlamıyla yüzyıllardır aloe vera yetiştiriciliği yapmaktadırlar. Dünya üzerinde en yaygın olarak tedavi amaçlı yetiştirilen taze bitkilerden biri aloe vera bitkisidir. Aloe vera bitkisi dikenli yapraklarıyla, yemyeşil dekoratif bir bitkidir. Her koşula ayak uydurabilen bu bitki çok fazla su istemez ve hemen hemen herkesin kolaylıkla yetiştirebileceği bir bitkidir. Tek ihtiyacı birazcık su ve güneş alan bir ortamdır. Güneş ışınlarına direkt maruz kalmamalıdır. İçeriğindeki jel, kızarıklıklara iyi gelir ve güneş yanığı tedavisinde olmak üzere birçok alanda tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir. Aloe vera bitkisini yetiştirmek her ne kadar oldukça kolay olsa da onu dikmek biraz ustalık gerektiren bir iştir. Tek bir yaprağın dikildiktikten sonra köklenmesi biraz zayıf bir ihtimaldir. Onun yerine bir sürgün bulup onu dikmek bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi ihtimalini artırır. Aloe vera bitkisini çoğaltmak her ne kadar ustalık gerektiren bir iş olsa da bu yazımızda aloe vera bitkisini nasıl çoğaltabileceğinizden kısaca bahsedeceğiz.

Aloe vera yetiştirmek isteyen biriyseniz öncelikle bu bitkinin bir tür sukulent olduğunu bilmeniz gerekiyor. Diğer sukulentler gibi aloe vera da suyu çok fazla seven bir bitki değildir. Eğer aloe vera yetiştirmek istiyorsanız kullanmanız gereken toprak türü ise kaktüs toprağı olmalıdır. Ayrıca aloe verayı dikeceğiniz saksının dibinde delikler olduğundan emin olun ki fazla su bu oluklardan akıp gitsin. Aloe vera bitkisini evde yetiştirmek isteyenler için bir diğer püf nokta ise güneş aldığından emin olmanızdır. Güneş ışığına doğrudan maruz kalmak istemese de aloe vera bitkileri hızla büyüyebilmek için güneşe ihtiyaç duyar.

Aloe vera bitkisini sulamanın püf noktası ise toprağını tekrar sulayıncaya kadar iyice kurumuş olduğundan emin olmanızdır. Yani kuru toprağı tamamen ıslatacak kadar su vermeniz gerekir fakat fazla suyun akıp gidebileceği olukların mutlaka bulunması gerekir. Aloe vera bitkisini yetiştirirken yapılan en sık hatalardan biri ise onu gereğinden fazla ve sık aralıklarla sulamak ve nemin topraktan gitmesine müsade etmemektir. Aloe vera bitkisi gübreye ihtiyaç duymaz fakat siz onu yine de gübrelemek istiyorsanız yılda sadece bir kere su bazlı ve fosfor bakımından zengin bir gübre kullanmanız yeterlidir.

Aloe Vera Bitkisini Yaprak Kullanarak Çoğaltma;

Yukarıda da bahsedildiği üzere aloe vera bitkisini yaprak kullanarak çoğaltmak zor bir süreçtir ve her zaman başarı ile sonuçlanmayabilir. Eğer kesin sonu istiyorsanız sürgünleri kullanmanız en doğrusudur. Aloe vera bitkisinin yaprakları boğum boğum ve birbirinin üzerine geçmiş bir şekilde büyür. Bir aloe vera bitkisinin yaprağını köklendirmek istiyorsanız onu boğumuna zara vermeden gövdesinden ayırmalısınız. Kullanacağınız aletlerin steril olmasına özen göstermelisiniz aksi takdirde bitkiniz enfeksiyon kapabilir. Boğumundan zarar vermeden ayırdığınız yaprağı plastik bir bardağa ya da altında delikleri olan bir saksıya ekebilirsiniz. Ekme işlemi için inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak kullanılan perlit kullanmanızı öneririz. Perlit bulamıyorsanız kaktüs toprağı da kullanabilirsiniz. Boğumuyla birlikte ayırdığınız yaprağı ekmeden önce kullanacağınız saksıya ya da plastik bardağa 2-3 parmak genişliğinde perlit ya da toprak doldurmalısınız. Sonrasında aloe vera bitkisini nazikçe yerleştirip üzerine tekrardan 2-3 parmak genişliğinde perlit doldurun. Perlit kullanıyorsanız sulama işlemi için 1-2 yemek kaşığı kadar su yeterli olacaktır. Toprak kullanıyorsanız saksının ya da bardağın dibine delik açmayı unutmadan yarım çay bardağı kadar su koyabilirsiniz. Aloe vera bitkinizi kış aylarında 2 haftada bir yaz aylarında ise 2-3 günde bir söylenilen miktarda sulamanız yeterlidir.

Evinizi ya da ofisinizi dekore etmek için en taze bitkiler maslak çiçek siparişi ile sizlerle, https://www.tazecicek.com/ adresini ziyaret ederek hemen siparişinizi verebilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ