Site icon Teknoloji Haberleri

Kötü amaçlı mobil yazılım Pegasus’un kurbanı olmaktan nasıl kurtulursunuz?

kotu-amacli-mobil-yazilim-pegasusun-kurbani-olmaktan-nasil-kurtulursunuz.jpg

Genellikle profesyonel gözetim yazılımlarından tamamen korunmanın imkansız olduğuna inanılır. Mobil cihazların başarılı bir şekilde istismar edilmesini önlemek zor olsa da kullanıcılar yine de saldırganların kendilerini hedef almasını zorlaştıracak bazı önlemlere başvurabilir. Basında çıkan haberlere göre bu tür casus yazılımların birincil hedeflerini çoğunlukla gazeteciler, politikacılar, insan hakları savunucuları, avukatlar ve kamu aktivistleri oluşturuyor. Bu nedenle Kaspersky Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) Başkanı Costin Raiuhem Android hem iOS mobil kullanıcılarının cihazlarını Pegasus ve diğer üst düzey mobil kötü amaçlı yazılımlardan nasıl koruyabileceklerine dair bir dizi öneriyi bir araya getirdi.

 

Pegasus, Chrysaor, Phantom ve diğerleri, özel şirketler tarafından geliştirilen ve birkaç iOS sıfır gün açığı da dahil olmak üzere çeşitli açıklar yoluyla yaygın olarak kullanılan "yasal gözetim yazılımı" olarak adlandırılıyor. Pegasus'un en eski versiyonu 2016 yılında araştırmacılar tarafından ele geçirildi. O zamandan beri dünya çapında 30 binden fazla insan hakları aktivisti, gazeteci ve avukat Pegasus kullanılarak hedef alınmış olabilir.

 

İşte Pegasus ve benzer gelişmiş mobil kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı direncinizi artıracak bazı tavsiyeler: 

 

Kaspersky Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) başkanı Costin Raiu, şunları söylüyor: "Genel olarak Pegasus saldırıları hedefli oluyor. Yani geniş toplulukları değil belirli kategorileri enfekte ediyorlar. Birçok gazeteci, avukat ve insan hakları aktivisti bu karmaşık siber saldırıların hedefi olarak belirlendi. Ancak bu kişiler genellikle kendilerini savunacak araçlardan veya bilgiden yoksunlar. Dünyayı daha güvenli hale getirmek bizim görevimiz. Bu nedenle kötü amaçlı yazılımlara, bilgisayar korsanlarına ve benzer karmaşık tehditlere karşı en iyi koruma tekniklerini sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.” 

 

Halihazırda Pegasus saldırısının kurbanı olduysanız, yapmanız gerekenler şunlar:

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version