Site icon Teknoloji Haberleri

Menopoz son durak değil! Aksine yaşamınızı uzatır

menopoz-son-durak-degil-aksine-yasaminizi-uzatir.jpg

Menopoz bebeklik, ergenlik ya da cinsel olgunluk gibi hayatımızın belirli bir evresidir. Menopoz evresinde yumurtalıklardaki folikül miktarının azalmasıyla östrojen üretimi ve adet döngüsü kesilir, yumurtalıklar küçülür ve üreme son bulur.

Menopoz sözcüğü Yunanca mens (ay) ve pause (durmak) sözcüklerinin birleşiminden oluşur. Menopoz yaşı dünya genelinde 45-55 arasında değişir. Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, konu hakkında önemli bilgiler veriyor.

Menopoz neden önemli

Kadınlarda vücut özellikle üreme çağlarında çok fazla östrojen salgılar. Bunun da pek çok faydası vardır. Ancak üreme çağının geçmesi ile ihtiyaçtan fazla östrojen salgılanması meme dokularını etkileyerek meme kanserine ya da kardiyovasküler sistem hastalıklarına sebep olabilir ya da davetiye çıkarır. Bu açıdan bakıldığında zaten senelerce durmaksızın belli bir temponun üzerinde çalışan metabolizmanın yavaşlaması gerekmektedir ve buna da menopoz yardımcı olur.

Menopoz dönemi 3’e ayrılır

Menopoz oluşum biçimleri nelerdir?

Menopoz oluşum biçimlerine göre de 3’e ayrılır:

  1. Doğal menopoz
  2. Erken menopoz: 45 yaşından önce oluşan menopozdur.
  3. Cerrahi menopoz: Radyasyon tedavileri gibi bazı operasyonlar vaktinden önce menopoza girmeye yol açabilir.

Menopoza girmeyi etkileyen faktörler nelerdir?

Menopoz nasıl teşhis edilir?

Menopozda erken teşhis oldukça önemlidir. Çünkü menopozdaki kayıpların önemli bir kısmı ilk bir yıl içerisinde yaşanır. Seyrek adet gören, sıcak basması ya da psikolojik rahatsızlık gibi problemler yaşayan kadınlardan adetlerinin üçüncü günü alınır. Değerlerinde FSH ve LH hormonlarının arttığı tespit edilirse menopoz tanısı konabilir.

Düzensiz adet olan kadının FSH değeri 40 pg/ml üstündeyse menopoz tanısı konabilir. Bununla birlikte FSH değeri 25-40 pg/ml arasındaysa premenopoz olduğu ve düşük ihtimalde hamile kaldığı düşünülebilir.

Hormon replasman tedavisi nedir ve yararları nelerdir?

Hormon replasman tedavisiyle östrojen takviye edilir. Hasta düzenli şekilde progesteron ve östrojen içeren ilaçlar kullanır.

Hormon replasman tedavisi:

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version