Sony efsanevi telefonlar yaptı. Neden şimdi unutuldular?

Sony efsanevi telefonlar yaptı. Neden şimdi unutuldular?
Sony, mobil pazardaki en zengin hikayelerden birine sahip. 2000’lerin başında son derece başarılı olan akıllı telefonların gelecek çağında hızla yeniden yapılandırabilen ve hatta Apple ve diğer devlere rekabeti dayatabilen birkaç kişiden biriydi . Ancak şirket telefon üretmeye ve hatta bir şekilde pazar durumuna uyum sağlamaya devam etmesine rağmen, şimdi onlar hakkında çok az şey duyulmaktadır. Bir çok teknoloji sitesi yeni Xperia 5 II’den ve Sony’nin kendisini bu durumda nasıl bulduğundan bahsediyor.
Akıllı telefon pazarında Sony her zaman kendi yolunu buldu. Bazıları alışılmadık formlar ve çözümler arayışı içindeyken, Japon şirketi başka hiç kimsenin sahip olmadığı gizli ama tanınabilir bir tasarıma ve kullanışlı çiplere güvendi. Samsung ve diğer üreticilerin aksine, su korumalı seri üretilen telefonlar yapmaya başlayan ilk şirketlerden biriydi, amiral gemilerinin kompakt versiyonlarını ciddi bir bozulma olmadan piyasaya sürdü. Bu nedenle, şirketin akıllı telefonlarında, şirket için zor zamanlarda bile Xperia’ya sadık kalan sadık hayranlardan oluşan bir topluluk var.
Telefon, “boşaltma” dan minimum farklılıklar ile kendi önceden yüklenmiş kabuğu ile Android 10 üzerinde çalışır. Sony, aynı Dayanıklılık ve “Oyun amplifikatörü” gibi, özellikle “profesyonel” çekim için gereken uygulamaları minimum düzeyde önceden yüklenmiş ve “Yandex” gibi birkaç yerel hizmet gibi birkaç çalışma modu ekledi . Buradaki diğer her şey her zamanki “çıplak” Android’e aittir.
Ayrı olarak Sony, Xperia 5 II’de sese odaklanıyor. Düzgün yerleştirilmiş stereo hoparlörlere ve bir kulaklık jakına ek olarak, ses kalitesini iyileştirmek için birkaç yazılım aracı vardır. Birincisi, surround sesi simüle eden 360 Reality Audio. İkinci olarak, sıkıştırılmış sesi geri yükleyen ve iyileştiren DSEE yükseltme. Evet, hala bir Hi-Fi oynatıcı değil, ancak Xperia’daki ses kalitesi hala diğer akıllı telefonlardan önemli ölçüde daha yüksek.
Kendi yolu
Sony, piyasadaki çoğu akıllı telefon için sensör üretirken, fotoğraf yetenekleri açısından dışarıda kalmaktadır. Bu, Sony’yi çok uzun süredir rahatsız eden benzersiz bir durum. Bu durumda, 12 megapiksellik üç modülden bahsediyoruz: ana, ultra geniş açılı ve 3x yakınlaştırmalı telefoto. Burada ToF kameralar veya periskop telefoto kameralar gibi incelikler yok. Şirket, cihazlarının profesyonelliğini ciddi şekilde vurguluyor – sözde onların yardımıyla, kameranın ince ayarını yapabilir ve bir resim verebilirsiniz. Belki de bu böyledir ve birileri Sony’nin Pro modunda sunduğu ayar yığınına gerçekten dalmak istiyor.
Otomatik modda, akıllı telefon olabildiğince az işlem sonrası kullanmaya çalışır, bu nedenle fotoğraflar “doğal” görünseler de etkileyici değildir. Gün içinde bile fotoğraflar çok düz ve sıkıcı çıkıyor ve bu ortalama bir kullanıcının aradığı şey değil. Ancak geceleri bu yaklaşım açıkça daha avantajlıdır, çünkü gece atmosferi kalır ve detaylar gürültü olmadan korunabilir. Alpha serisi kameralardan burada, hayvanlarla da çalışan göz AF’yi bulabilirsiniz. Ancak ön kamera sadece iğrenç ve mükemmel ışıkta bile çekimler yapıyor.
Video da kolay değil.
Normal modda, telefon 1080p’de 60 fps’de veya 4K’da 30’da çekim yapabilir. Ancak CinemaPro’ya giderseniz, 4K @ 60fps ve hatta HDR ile 4K @ 120fps zaten açıktır. Ancak en azından tatmin edici bir sonuç elde etmek için, tüm ayarların anlamını anlamanız gerekir, aksi takdirde çöp alırsınız. Ancak kamera çekim sırasında modüller arasında geçiş yapamaz, bu nedenle çerçevedeki bir şeyi yakınlaştırmanız gerekirse, dijital yakınlaştırmadan memnun olmanız gerekir.
Sony cep telefonlarındaki durumu açıklamak çok zor. Kuru sayılar ve genel izlenimler açısından, kullanıcının 70-100 bin ruble için bir akıllı telefondan almak istediği şeye büyük ölçüde karşılık geldiği görülüyor: yüksek kaliteli bir ekran, yüksek çalışma hızı, etkileyici özerklik ve yalnızca kamera başarısız oluyor, ancak bu manuel modla düzeltiliyor. Aynı zamanda şirket, piyasaya yeni bir şeyler getirmeye ve yıllar önce ortaya konan gelenekleri sürdürmeye çalışan az sayıdaki şirketten biri olarak kaldı. Ancak satışlar hala gitmiyor. 2019 yılı sonunda akıllı telefon pazarında şirketin payı oldu neredeyse yüzde sıfır ve yılda sadece 1,5 milyon akıllı telefon satmayı başardı (: 24 saat içinde Apple karşılaştırma için satılan ön siparişlerin iPhone 12 iki milyon).
Bu krizden doğan bir ürün olan Xperia 5 II, şirketi kurtarma umudu olabilir. Belki de nedeni, şirketin Xperia’ya neden ihtiyaç duyulduğunu net bir şekilde açıklayamamasıdır. Bu durumda, “yazarın niyetini görsel olarak yeniden üretmek” için herhangi bir benzersiz kamera ayarına veya Oluşturucu Modu ekranının özel bir renk profiline tutunmaya gerek yoktur. Tüm bu gelin teli bir yana, bu, nispeten kompakt bir gövdede en iyi kürek performanslı telefonlardan biridir.