Site icon Teknoloji Haberleri

Türkiye’de Kripto Paranın Durumu

Türkiye’de Kripto Paranın Durumu

2009 yılında piyasaya giren Bitcoin’le birlikte kripto para günlük hayatta sıkça duyduğumuz kelimeler arasına girmektedir ve yaklaşık olarak dünyada 5 binin üzerinde kripto para çeşidi bulunmaktadır. Covid-19 salgınından sonra ülkeler ve önemli yatırım şirketleri finansal krizden sonra kripto paralarla daha çok ilgili olmaya başladı.

Fotoğraf : Pexels.com

Veriler

Türkiye’de kripto paralar yaklaşık olarak 128 bin TL’nin üzerinde ticaret yapılmıştır. Günlük hayatta sıkça duyduğumuz elektronik paralara olan güven gün geçerek artmaktadır. Ancak işlem hacminin artmış olmasının hacimden kaynaklanmadığını dövizin yükselmesinden kaynaklandığını söylemektedir uzmanlar.

Temmuz aylarında yapılan bir araştırmaya göre bilinirlik oranın düşük olduğunu, finansal yatırım aracı olarak henüz kabul görmediğini göstermektedir. Araştırmada toplumun yüzde 97’si konu hakkında bilgisinin olmadığını açıklar.

Bitcoin teknoloji tabanlı olmasıyla yatırım amacından ziyade yatırım yapan kesim yüzde 47’si merak ettiği için, yatırım gayesi ise sadece yüzde 24’lük kesim yapmaktadır.

Salgın sebebiyle Dövizin dalgalanması ve enflasyonun giderek hissedilmesiyle yatırımcılar yeni finansal araçlara yönelmek istemişlerdir. TL’nin değer kaybetmesine karşın ve altın gibi değerli madenlerin fiyatların uçmasıyla bitcoin, TL’nin değer kaybına karşılık alternatif olarak seçilmektedir

Türkiye kripto paralara erişim açısından dünyada 30. sıradayken Ortadoğu’da ise en çok kripto işlemi yapan ülke olmaktadır. Akademisyenlerin açıklamalarına göre Türkiye’nin kripto paralara olan ilginin artmasının ülkede ekonomik belirsizliğin sonucu olduğu söyler

Y VE Z Kuşağı

Kripto paralara ise en çok teknolojiye yakın olan Y kuşağı yapmaktadır.  Z kuşağı kripto paralar hakkında bilgiyi ise sadece sosyal medyadan edindiği, merak ettiklerinden dolayı aldıklarını açıklamışlardır. Aynı zamanda sosyal medyada trend konulardan birisi olmuş olması Y ve Z kuşağının ilgisini çekmektedir

Yasallık Durumu

Türkiye’de kripto paraların ihraç edilebilmesi için BDDK’dan para ihracı için izin alınması gerekmektedir. Son açıklamalara gçre 6493 sayılı kanunun kapsamı içerisine girmektedir ancak kripto paralar için özel olarak yasal düzenlemeler henüz yok ve hukuksal olarak para birimi olarak görülmemektedir. Bu sebeple denetimi yapılmamaktadır.

Vergi Çalışmaları

Toplum ve devlet tarafından henüz para birimi olarak kabul edilmemişse de Türkiye’de bilinirlik oranın artacağı farz edilerek vergilendirme çalışmalarına başlatılmıştır. Maliye Bakanlığı yayınladığı 3 yıllık yeni ekonomi Programında kripto paralar içinde vergi alınmaya başlanacağı yazmaktadır.

 

 

Exit mobile version